viernes, 7 de septiembre de 2012





UT LA MOLA

LLOC RECOMENAT DE SORTIDA:

Parking del C/ DE FÁTIMA al costat del PARC DE LES NACIONS UNIDES de TERRASSA. Situat a la part nord de la ciutat, fácil d´accediri per la AVD DE BÉJAR. 
Coordenades GPS  41°34'52.06"N   i   2° 0'35.65"E segons el Google Earth.

           











INTRODUCCIÓ:

El recorregut NO ESTA MARCAT NI ES DE CARACTER COMPETITIU, l´us del GPS es vital per fer-ho,si be en alguns trams hi han indicatius del parc o fites de pedres, que no sempre coincidirant amb el nostre camí.
Remarcat aquest punt la ruta ens descobreix tot el PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT I LA SERRA DE L´OBAC desde els  quatre costats, fent els cims principals de la MOLA i EL MONTCAU. Tanmateix descobrim formacions rocoses, balmes obrades, cavitats, masies, poblacions, fonts, etc.
La major part de la ruta es fa per corriols, técnics en molts trams, alguna petita grimpada per roca, pujades curtes però intenses, baixades relliscoses, boscos, pedres, canals, torrents, etc.
Així doncs cal estar preparat per afrontar-ho amb seguretat.
En segon terme hi ha altres petits trams que els anomeno d´enllaç per pistes forestals i molts menys  trams per asfalt.

L´autosuficiencia de cada individuu en la gestió dels aliments i del líquid es molt important, si mes no pq la zona ofereix uns punts estretegics determinats per carregar d´aigua, pero no tot 
 l´any, ja que els mesos mes estiuencs les poques pluges i manquen. La resta d´any ens podem proveir dels propis torrents i petites fonts próximes…També indico mes avall els bars  i els restaurants per els quals passem..


La fauna i  flora del parc es molt diversa, no la explicaré pas pq hi molta informació al buscador….
podem degustar els aliments de la propia natura que ens proporciona segons l´epoca de l´any com poden ser les maduixes silvestres, les mores,les figues o les cireretes de pastor….

Com a fauna podrem veure fácilmente corbs, aguiles, ocells diversos, el porc senglar. guineus, esquirols, serps,escorpins, etc ,etc  i amb molta sort alguna cabra procedent de la muntanya de MONTSERRAT.



TRACK I PERFIL:

El recorregut es de 100kms i un desnivell de gairabe be 5500m positius.
segons les dades del GPS. Si be segons programes  poc variar una mica en les dades....










En color vermell els corriols, verd les pistes forestals o semi pistes i groc l´asfalt....







ENLLAÇ AL WIKILOC PER DESCARREGAR UT LA MOLA:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3442024





DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT:

Sortirem direcció nord de la ciutat,per el PARC DE LES NACIONS UNIDES.

   

Tenim que creuar l´autovia B-40 i ja trepitjem els camins que fan ziga-zaga pels camps de conreu…amb vistes del SANATORI, SERRA DE LES PEDRITXES i LA MOLA .




Seguirem fins trobar el petit pont



 I la ultima pujadeta asfaltada a buscar la ctra que porta a l´antic “SANATORI”.

               

Dades de l´hospital del tórax de terrassa o mes conegut com a sanatori:
Famós per els fenomans paranormals,rituals satanics,suicidis,restes humanes,actrius i directors de cine com a testigs privilegiats.El misteri i la llegenda son coneguts a la ciutat i per rodalies. En part si té una base i es que en aquest hospital arribaren malalts de tot arreu de l´estat per intentar curar-se,però molts eran malalts crónics i s´agreugava la malaltia més al conviure amb altres malats. Si sumem que molts pasaven els seus últims dies,setmanes,mesos lluny de casa,sense contacte amb l´exterior,els portava a un estat depresiu fins al punt del suïcidi. De fet aquest antic hospital tenia el mayor index. Els malats saltaven al buid desde l´ultim pis fins al pati-jardí….
Un cop tancat l ´hospital resta en estat ruinos,on molts van anar a buscar els fantasmes,
Forjant així la llegenda.també es rodaren pel.licules de por.
Actualment i un cop sanejat i rehabilitat es la  seu del parc d´audiovisuals.

En aquest trencall trobarem  davant mateix dues parets antigues de maons on comença un corriol pel mig del camp de conreu i mes endavant un antic dipósit d´aigua…



Cal seguir-lo sempre amunt fins enllaçar la pista forestal. Aquesta mateixa l´anirem remuntant
pasant per el peu d´una torre eléctrica i seguirem a la dreta sempre amunt fins el trencall de pistes “cadena” on agafarem l´altre pista forestal en baixada suau que porta cap a CAN ROURE (dreta). Poc mes endavant a mà esquerra “pilona indicativa” arranca una pista que ens portara  a la linea d´alta tensió …just al peu de la torre agafarem el corriol que recorrer tota la SERRA DE LES PEDRITXES començant per el  “turó de st joan” aquesta part es maca per les vistes, al darrerra tenim la ciutat,a l´esquerre els boscos de Serra de l´obac amb la muntanya de Montserrat al fons,a la dreta la Mola

      



Sempre en pujada i alguna petita baixada arribarem al dipósit de les FORADADES. Aquí tindrem que seguir la pista forestal fins el Coll de la Riba “marques blanc i blaves”.




Al mateix trencall del coll agafarem a mà dreta la pista del TORRENT DE LA RIBA  “marques Matagalls-Montserrat” de color verd i vermell…on anirem baixant molt poc tros fins trobar  a mà esquerre un corriol per acabar de enfilar-nos a la carena (CAUS CREMATS I PUIG CODINA)

    


Seguirem sempre anum per guanyar alçada…excelents vistes desde aquest cim sobre la casa de LA BARATA.




Pujarem una mica mes i tindrem que estar pendents de no errar i agafar el caminet a mà dreta que ens flenqueja la muntanya a mitja alçada.Si errem anirem a parar al Pou de Glaç..



 El corriol el seguirem fins trobar un l´altre sender  i posteriormente pasat un rocater a mà dreta un corriol pedregós en baixada constant en “ziga-zaga”.

Arribarem  a una zona boscosa desbrossada,sempre cap a l´esquerre on hi ha un camí mes ample "a mà esquerre" que ens durà cap al torrent...
 “ull” al trencall marcat amb pedres  per agafar el corriol.




 Traspassarem el torrent i passarem al mateix costat del FORN de les CANTARELLES.











Després seguirem el corriol pujant,baixant fins arribar a les proximitats del  “xalet” 
el pasarem per sobre per no molestar a la propietat.




I posteriormente baixarem (creuarem les pistes) fins agafar un corriol fins la CRTA DE TALAMANCA. Just estem a una curba per sobre la font de l´olla, aigua temporal..






A l´altre costat del corriol per on sortim a la crta hi ha un parking per vehicles i es aquí on comença la pista  a seguir.




La seguirem uns metres fins abandonar-la “soca” per un corriol a la dreta on ens durà a la RIERA DE LES ARENES…




La creuarem i enfilarem el corriol fins enllaçar una pista,aquesta la seguirem remuntant una bona estona fins trobar  a mà esquerra un corriol.El qual anirem pujant fins el COLL PRUNERA.Desde aquí seguirem les marques rodones de color gris fins el camí principal que uneix el Montcau i la Mola...pasarem en la pujada EL MORRAL D´EN BENS 




Tenim unes vistes de la Mola a la dreta,la casa de la Mata a l´esquerra i al darrera tot el traçat realitzat.










Quant arrivem al camí principal,just al davant hi ha un petit corriol on una mica endavant hi
ha una pilona indicativa,i en suau baixada ens durà a la FONT FLAVIA.
Aigua la major part de l´any,es un diposit amb tap.




I si seguim donant la volta a la muntanya pasarem per els OBITS.







Després tornarem a sortir al camí principal tot passant pel costat de la COVA DEL DRAC.




I ja l´ultima pujadeta fins als prats de la MOLA.




El cim es precedit pel  MONESTIR DE ST LLORENÇ. Aprofitarem per fer fotos.
Si el dia es clar podem veure les illes balears, mar mediterrani.



Dades del Monestir:
El monestir és una còpia exacta del de Sant Cugat del Vallès, ja que els promotors de la seva construcció eren precisament monjos d'aquest monestir.
L'església té tres naus.És, doncs, un exemple de la construcció religiosa catalana del romànic. Per a la construcció es van utilitzar pedres de la mateixa muntanya, de color rogenc. No té cap mena de luxe pel que fa a ornaments artístics. El monestir fou habitat d'una forma continuada per una comunitat de monjos benedictins fins a l'any 1608, encara que com a mínim fins al 1637 hi ha constància de l'existència d'un sacerdot a càrrec del monestir.
L'edifici actual, reconstruït entre el final del segle XIX i mitjans  segle XX, respecta l'estructura original construïda al segle XI. Això el converteix en un dels pocs monestirs romànics purs existents en l'actualitat.
Actualment  es limita a restaurant,museu..


Es lloc habitual de matinals familiars, passejadors,corredors, etc.ja que estem molt aprop de la civilització….
Té l´encant afegit de veure els burros 


Desde el cim  seguirem el camí dels monjos en constant baixada…després dels revolts empedrats hi ha un trencall a mà esquerra "pilona" que porta a la Font del Saüc d´aigua temporal...Nosaltres no hi passem però es a la vora.
Així que seguirem avall dirrecció al CAVALL BERNAT "hi ha diferents trencalls"...a l´esquerre trobarem un corriol poc fresat, que ens durà per sota els PLEGS DEL LLIBRE i posteriorment al GURUGU i COLL DE GRUA 
on tindrem unes vistes del recorregut a fer en direcció la Castellassa...






Aquí a mitja baixada de la pista on a mà esquerre hi ha el camí de la Matagalls-Montserrat "verd i vermell"…
Aquest corriol l´anirem baixant per flanquejar la muntanya tot pasant per la font "aigua temporal"




 Fins arribar a un revolt rocós on poc marcat puja el nostre corriol..la pujada es per una canal....això es just abans de la "z".




Que ens durà després d´una petita grimpada





 A un estrepà sota la CASTELLASSA.



Passarem per sota d´aquesta formació rocosa per seguir després a mà dreta baixant pel corriol del CAMÍ DE MERANGES…passem per sota EL BOLET




I poc després deixarem aquest camí per enfilar-nos per un corriol  poc transitat pel mig de la
canal del  bosc a enllaçar al CAMÍ DE LA SENYORA. Aquest camí esta ben fressat .Pasarem per la balma clara ,la balma fosca i la Foradada…








Fins a la canal de STA AGNES Aquesta canal rep el nom per la ermita de les monges de clausura del mateix torrent...Això queda entre la cova del drac i el nostre camí.podem visitar-la en una altre ocasió.






Seguirem  baixant fins un sender ample…i tot baixant a un revolt a mà esquerre surt un corriol molt costerut que ens escalfara les cames de valent...



Que ens durà tot pujant a dalt un turonet desde on podrem veure la gran pujada que ens tocara fer, inclosa una petita grimpada  per  la roca a dalt de tot,fins  la CADIRETA i la MORELLA. 






Mentres anem pujant tindrem una exelent visual dels tallats de roca del massís...




Seguirem pujant mes suau fins un trencall a mà dreta que baixarem seguint les marques verdes a buscar el coll de GAVATX i per sota LA ROCA MUR o maquina de tren



On per pista ample seguirem una estoneta fins que ens trobem un corriol a mà esquerre que 
ens durà en baixada fins la ctra del Marquet..just a la dretaal agafar el corriol tenim LA PEDRA D´ALIGA.


Tambe començarem a intuir el proper tram..



Just abans d´arribar a la ctra normalmente al torrent baixa una mica d´aigua…aquesta crta la seguirem amunt fins al parking de vehicles i posteriorment a mà dreta creuem el pont i seguim la pista a mà dreta un troçet fins desviar-nos a l´esquerre per un caminet que passa sobre la CASA DE LA MUNTADA.


 Aquest corriol l´anirem seguint en constant pujada fins al CASTELL DE PERA.









I després seguirem la carena,collet,pista i ens enfilarem a la ROCA SERENY.







Desde aquí tenim unes bones vistes de tot el traçat realitzat...



En el Coll de Pregona surt un corriol en baixada que agafarem fins la CASA DE LA PREGONA.





I després per la  pista de la dreta per creuar la muntanya fins al MARQUET DE LES ROQUES…ull abans de l´ultima baixada a mà dreta en surt una petita pista i posteriorment un corriol a buscar la careneta que baixa directa a la casa.



Dades del Marquet de les roques:
El Marquet de les Roques, és un casal, situat al fons de la vall d'Horta, envoltat dels cims de Montcau, Rocamur, els Emprius i les Fogueroses, dissenyat per l'arquitecte Batllevell al final del segle XIX i aixecat sobre un antic mas del començament del segle XIII. El conjunt d'edificis incorpora també una capella, accessible des de dos nivells: el pati i el  carrer. La masoveria, a la banda dreta, està lligada i connectada a l'edifici principal.

L'edifici consta de planta baixa, pis i golfes, amb una torre, tot ell de totxo vermell. Al primer pis s'hi troben els dormitoris i lavabos, amb la peculiaritat que estan interconnectats els uns amb els altres sense necessitat de passar pel distribuïdor central.

El Marquet de les Roques està lligat a la família dels Oliver. La casa va ser encarregada a l’arquitecte Juli Batllevell per Antoni Oliver i Buxó, avi de l’escriptor sabadellenc Joan Oliver. Aquest hi passà llargues temporades i sovint hi organitzava vetllades literàries amb un grup d’escriptors, conegut com La Colla de Sabadell. Actualment és propietat de la Diputació de Barcelona.



Poc després de passar la casa seguirem el torrent amunt degudament senyalitzat fins la FONT DEL LLOR,on trobarem aigua fresca tot l´any.




Just al costat dret de la font hi ha un camí (ull pq no esta del tot ben marcat just entre el torrent i els blocs de rocs) en duu en pujada continua fins el COLL D´ERES.



 I si seguim pujant...



Fins al cim del MONTCAU precedit per la nova TAULA D´ORIENTACIO.








Baixarem direcció al Coll d´ Estenalles pero vigilant de no passar-nos el caminet que ens durà cap el coll dels CORTINS,



Ja que el nostre recorregut donara  la volta al turó del MONTCAU,passarem per diversos rocaters
els cuals amb precaució si la roca es humida...



 Per baixar cap al CAVALL BERNAT DE LA VALL.




 I anar baixant  al collet del Llor i pujar a la CARENA DELS EMPRIUS.




Desde la carena podem veure el massís de Montcau....





Aquesta carena la seguirem baixant...




Fins al final “OCELL DE PEDRA” 




On a mà esquerra en surt un corriol que baixa a buscar la pista de la CASA DE LA VALL.
Ull pq hi ha la drecera al mateix revolt per ahorrar-nos una volta per pista…a la casa trobem  LA FONT i la BASSA.
aigua la major part de l´any.A la pista hi ha el sobrant de la bassa,però la font es just a sobre.Caldra que ens enfilem pel marge.




Seguirem la pista fins la ctra de Talamanca…just davant veurem un pi amb dues linees blancas de pintura,pujarem per allà i seguirem la pista cap al mas de SANT LLEÏR.




”ull” pq ens desviarem a la esquerre per la pista dels camps..Poc després es converteix en un caminet i posteriormente en  pista fins al poble de MURA…pasarem per un llit rovellat,oliveres centenaries,etc.





A la entrada del  poble trobem la ERMITA DE ST ANTONI.




I després la FONT DE L´ERA,
surt aigua fresca tot  l´any, també hi ha una taula i banc per reposar..








El nucli urbà el treuem per el carrer del SOL fins l´església de ST MARTÍ .




Aquí al davant hi ha servei de BAR i QUEVIURES.







Desde aquí creurem la passarela de fusta del riu i seguirem les indicacions cap a la CREU DE LA VILA.




 I poc després seguirem la pista a la dreta per traspassar el torrent  i enfilar-nos per el corriol que passa per el costat del corral d´ovelles.





Sortirem altre cop a la pista principal on a un centenar de metres hi ha EL PUIG DE LA BALMA.







Dades Puig de la balma:
el Puig de la balma es una balma obrada,datada del segle XII.
Actualment explotat com a casa rural,restaurant,museu.



Passarem la casa i seguirem la pista una bona estona fins que agafarem l´altre pista no tant fressada a mà esquerra…ull hi ha diferents trencalls…tindrem que anar a dalt de tot del PUIG ANDREU. 




On hi ha la balma obrada.




Passada la balma anirem cap a la dreta a buscar el coll,després pujarem per el bosc desbrossat i tornarem a baixar una mica fins la pista que baixa cap al TORRENT DEL SOT DE L´INFERN… Poc després de creuar el torrent hi ha el corriol a mà esquerra que puja cap al TURO DEL MAL PAS.








Abans d´arribar a dalt trobem el pi de les 3 branques o pinases i dalt de tot si estem cansats un petit banc fet de troncs.   




                                                                                     
                      
Després de la breu pausa tornem a caminar per creuar tot el rocater per sota del MAL PAS. 







…fins el trencall que porta a la casa de PUIGDOURE,no anirem per la pista sino per l´antic camí que ens durà a l´antiga bassa i camps de conreu.tornarem a sortir a la pista que ens  durà per sota l´era de la casa  i el pou abandonat.




Seguirem la pista un centenar de metres fins la curva on agafarem el corriol que ens durà per tota la carena fins al mirador i la  creu de MATARRODONA.






Aquí tenim unes bones vistes del parc. 

                                      



També ens fa idea de la baixada fins al torrent i posterior pujada de la CANSALADA fins la MORELLA....Així que després de fer la foto retrosedirem un troset fins agafar el corriol a mà esquerra per el qual baixarem directament  cap la casa de MATARRODONA. Pasarem per el costat del pou...





Un cop arribats a la casa la pasem per la bassa,on trobarem a sota una pista..si seguisim la pista cap a la :
- dreta aniriem a la esglesia de sta Concepció i molt mes avall al Farell,un mas fortificat…

- a l´esquerra aniriem cap a la font i antics horts de la casa…i molt mes enlla al coll 
  d´estenalles. 


Així doncs la casa la tenim que  vorejar  passant per la bassa,façana,l´era,estables..…de dreta a esquerra…








Agafarem el corriol de baixada passant al costat de la torre eléctrica d´alta tensió i avall-avall al torrent on al vell mig hi ha la FONT DE LA CRUILLA, tenim aigua la major part de l´any. 






Creurem la riereta i enfilarem el pas pel Torrent de la Cansalada.






I després amunt-amunt per la linea de pals. Una bona pujada fins la carena,un cop a dalt sabrem pq rep el nom de la “cansalada”  ja que l´haurem suada prou….

Seguirem la pista a la dreta per seguir el CAMÍ RAL direcció a Manresa..
"ull" pq primer anem per pista fins un trencall on ens surt una altre pista a esquerres...aquesta 
l´anirem seguint avall fins trovar el corriol...




Dades del camí ral:
A Catalunya, els camins rals eren rutes mantingudes, afavorides i emparades per la Corona. Les poblacions i masoveries per on passaven gaudien de certs privilegis i exempcions. Eren les rutes del comerç d’antany, per les quals circulaven rècules de mules, quincallaires, bandits i els tradicionals traginers. Aquest antic camí tingué gran consideració i ús per traslladar-se des de Barcelona i sobretot des de Terrassa a Montserrat, unia les comarques de la Catalunya central amb Barcelona i el seu port marítim. 

N’existeixen referències documentals al•lusives almenys des del segle XIV. A part dels pelegrins que hi transitaven, fou ruta de pas demonarques i grans personalitats històriques. 
Aquest camí, construït en successius moments històrics per presos i treballadors forçats, aglutinava bona part del comerç i els transports a la zona. Al llarg del trajecte hi havia fondes i posades on els viatgers i els animals podien descansar, alimentar-se i recuperar forces, i on murris i brivalls es barrejaven amb comerciants, militars i aventurers. 

En aquest camí neix la llegenda del bandoler Capablanca. Es diu que quan veia venir una víctima, estenia la seva capa al terra i enfilat a un arbre obligava el viatger a dipositar els objectes de valor sobre la capa si no volia deixar-hi la pell. 



Podrem veure el mas fortificat del Farrell,i la casa de Matarrodona.







Seguirem el camí ral fins al COLL DE GIPÓ,on trovarem una la pista que ens durà cap a 
l´esquerra a la casa del GINEBRAL.





No arribarem a la casa, ja que el camí baixa cap a l´esquerra  “ull” tenim que vigilar en no errar amb el corriol “trialero” per anar baixant tota la carena poc a poc cap al poble de RELLINARS.




El corriol acaba en una pista ben marcada on mes avall hi ha la Font de l´esbarzer i arbres 
d´interes com l´alzina surera.




Seguirem avall fins que trobarem l´asfalt que ens durà a l´esquerre a la CASA DE LES FERRERES.





 I cap al poble…ull pq no arribem a dit nucli ja que al pontet a mà esquerre retallarem per agafar la pista de CASAJOANA .





Poc després pasada la font i  abans del trencall de la CASA DEL GIBERT.





Tenim molt poc marcat un corriol-antiga pista.







Que ens durà per sobre la bassa del molí.








Dades molí:
Prop de l'església parroquial hi ha una antiga fàbrica tèxtil formada per diverses naus construïdes al llarg del segle XIX. Del segle anterior és el molí hidràulic que aprofitava l'aigua de la font i de la bassa i que encara conserva la roda vertical de pales.


Desde la bassa seguirem el camí fins la pista de les FONTS DE RELLINARS. Aquesta la seguim a l´esquerra uns metres fins al revolt on a sota hi ha la Balma del Andalló.Aquí hi ha un trencall de pistes.Agafarem la de la dreta i poc mes endavant ja ens surt un corriol per baixar a uns horts.






Aquest corriol que seguirem per el costat del canal d´aigua ens durà a les Fonts de Rellinars. Aigua fresca tot l´any,també hi ha taules i bancs.










Pujarem les escales fins la pista,cap a la dreta i just al revolt neix el corriol "trialero" que pujarem sempre amunt fins la torre electrica,la cual en corriol poc fressat farem de “torre a torre” ...






Per enllaçar la pista fins les CASES. Marques del GR.







Just al mur de la casa a mà esquerre i vorejant la casa hi ha un caminet que pujarem  per la carena de la TRONA..tenim una bona visual del CASTELL DE BOCS,Casa de les Boades,    
 l´Obac.






Fins que arrivarem un altre cop al camí ral. Ull pq l´ultim trencall esta poc marcat.Justament arribarem a la part final del corriol i on comença la pista que duu als Hostalets del Daví.Nosaltres a la dreta pel camí ral.





Aquest camí el seguirem a la dreta fins trobar-nos el trencall a mà esquerra abans del COLL DE CORREU per fer el puja-baixa passant per l´antic roure…fins la balma obrada de
 L ´ESPLUGA.



Seguirem la pista a l´esquerre fins al final on neix un corriol per tornar a baixar-pujar fins la pista de Matarrodona.la seguirem una estona en pujada suau.



 Fins al revolt on pujarem per un corriol " el de l´esquerra", poc marcat per anar pujant fins enllaçar un altre corriol que agafarem a mà dreta fins el historic  HOSPITAL DE SANG I LA CORT FOSCA.







Dades hospital de sang i cort fosca:
Aquest amagatall natural era refugi del Carlins on hi portaven tots els seus ferits de guerra, al seu costat encara ara hi ha una mina d'aigua que en aquell temps omplia un petit dipòsit artificial



Seguirem per corriols per anar a la FONT DE LA POLA.aquí trobarem aigua bona part de        l´any,depenent de la quantitat de  gent passi davant nostre pq es un diposit sota la balma. tambe hi ha taules i bancs.








Seguirem cap a les PORQUERISSES que no es més que una balma obrada,després la sepultura i el COLL DE 3 CREUS.On ja veiem el Castellsapera al fons....


                                       


 

                                      






Al coll hi ha diferents camins i pistes.el nostre esta a la dreta-davant hi ha l´esquerre.
Aquest corriol porta cap al CASTELLSAPERA...





Tenim dues opcions:
 fer el tram aeri del turonet "cami a la dreta" o baixar a l´esquerra cap a 
 l´AVENC DEL CASTELLSAPERA i seguir a la dreta en pujada a enllaçar adalt.





Pasarem per una roca foradada.





Passat aquest tram seguirem recorrent la part esquerra de la muntanya.
Per una canal "esquerra" amb una petita grimpada amb l´ajuda de les arrels ...








Si volguessim pujar a dalt del Castellsapera tindriem que fer una ultima grimpada per la
banda dreta de la pedra amb pintura de difurcació...desde a dalt tenim unes vistes magnifiques de tot el parc...




La baixada es directa i pronunciada,amb una petita corda per facilitar la tasca.
Després anirem direcció al PALLER DE TOT L´ANY. Però no hi arribarem pas al paller.




Ja que anirem cap a la ROCA SALVATGE.






I creuant la muntanya a mitja alçada pasarem per la FONT DE LA PORTELLA,TURÓ ROIG,CASA VELLA DEL´OBAC. Aquest tram del camí esta una mica brut de malesa,esbarzers…



                                      

                                     





Dades casa vella de l´obac:
Està documentat des del segle XII. S'hi poden veure edificis i ruïnes d'època diferent, que arrencarien en època romana o visigòtica i s'allargarien fins el segle XVIII, quan la família Ubach va abandonar el mas i es va traslladar a la Casa Nova. Cal destacar una torre de planta quadrada, travessada per un portal amb volta de canó, amb una bestorre cilíndrica adossada. L'element més destacat, tanmateix, és un recinte quadrat amb l'aparell col·locat en opus spicatum, sistema de tradició romana utilitzat també en època altmedieval. Pel que fa a la masia, va ser edificada l'any 1571. Hi ha també una capella del 1719, restaurada modernament. El conjunt va ser incendiat durant les guerres carlines i després abandonat


…desde aquí hi ha bon camí  encimentat  fins la CASA DE L´OBAC. 




I la casa-restaurant LA PASTORA.







Dades de la casa i restaurant

Dades de la casa de l´obac:

La família Ubach va prosperar força al llarg del segle XVIII mercès a l'activitat vitivinícola i va decidir abandonar el vell mas i construir un casal més modern prop del camí de Terrassa a Rellinars. S'hi van establir l'any 1812. La casa té planta rectangular i teulada a quatre aigües. Consta de quatre plantes, amb l'accés principal a nivell de primer pis, al qual s'hi arriba per mitjà d'una rampa empedrada. La façana està decorada amb plafons esgrafiats. Al costat de la casa hi ha la capella de Sant Antoni de Pàdua.
 Inaugurat com equipament l'any 1996, disposa d'espais i equipaments per al desenvolupament de programes culturals, de lleure, de formació i d'educació ambiental. També ofereix espais i serveis per a seminaris, reunions de treball, celebracions, exposicions d'art i altres actes per a grups i entitats.

La pastora és un restaurant que fonamenta el seu servei en les antigues cases de camp que oferien al viatger la possibilitat de refer-se després d'un llarg camí.


Pasarem la casa i anirem pujant per la pista ben fressada " marques matagalls-montserrat" un bon tram fins abans de la rampa cimentada...






On a mà esquerra surt un corriol paral.lel a la pista que  agafarem per  pujar els ALTS DE LA PEPA. 




Pasarem la caseta del vigilant forestal.






Aquí tenim unes vistes de:
a la dreta la ciutat amb el tram pendent de realitzar.
a l´esquerra el Paller,Roca Salvatge,Castellsapera,Turo de la Pola.etc,etc









I poc després a mà dreta agafarem un corriol que ens durà a la TORROTA.



Dades torrota:
És una torre de planta rectangular, lleugerament atalussada, amb la part superior esfondrada, que va ser restaurada fa pocs anys. A la façana de migdia, i a l'alçada del pis superior, s'obre una porta d'arc de mig punt adovellada. Es creu que va ser edificada al segle XI i que era una torre de guaita que defensava el camí de Vacarisses, comunicada òpticament amb la torre que hi ha prop del poble.


Després baixarem directa a la pista “ull” al trencall,la rampa cimentada duu a l´obac,nosaltres agafem l´altre de l´esquerra.




Aquesta la seguirem baixant "marques matagalls-montserrat"  fins el proper  trencall on a mà dreta hi l´altre pista…








Aquesta pista  la seguirem baixant per la SERRA DE LA DAINA.



Fins la torre electrica de baixa tensió "pals de fusta" no l´anterior de ferro de mitja tensió. 
.



On surt  a l´esquerre un corriol "trialero" inexistent,ja que es la mateixa linea de pals..
amb una bonica imatge de la trialera de les Foradades.





Així que baixada forta  per els "pals"  fins enllaçar una pista que ens durà avall a la ctra Rellinars. Aquesta la seguirem uns metres a esquerres per creuar el pont i tornar a pujar per la pista "ull pq hi ha diferents trencalls" fins la FONT DEL TRONCO.
Aquesta font tenim aigua tot l´any.




Just sobre la font pujarem per un corriol costerut fins el trencall de les quatre pistes principals "torre electrica" Agafarem la que baixa a esquerres fins al proxim revolt on a mà dreta surt el corriol en baixada ens durà per tota la SERRA DE CAN BOGUNYÀ fins al LLAC PETIT on el creuarem per la pressa.








 I anirem seguint el camí fins al sanatori.La resta fins l´aparcament es el mateix tram de l´inici.





DESITJO QUE US AGRADI EL RECORREGUT.



ESTA DEDICAT A:


- els meus pares i germà,per tots aquests anys compartint tots el cims,muntanyes,
  coves,canals i tot el referent a l´amor per la natura.

- i la meva donà i filla per deixar-me aquestes hores,dies,mesos en preparar
  aquest recorregut.



GRACIES.



















































4 comentarios:

  1. Marc, quina currada d'itinerari! Seria èpic poder muntar un grup i fer-la plegats tota seguida. Així ajudariem a la gent a conèixer el nostre gran paradís d'entrenaments. Quan?

    ResponderEliminar
  2. Hola Marc, encara estic al.lucinant amb aquesta fantàstica guía del UT La Mola, molt i molt interessant. Estic segur que si proposes una data per fer-la de manera col.lectiva molta gent la voldrà fer. 90 kms per disfrutar a tope! Una abraçada!

    ResponderEliminar
  3. Quina passada... La presentació és immillorable i que expliquis les singularitats de cada un dels racons i raconets m'encanta. No sé pas si seguida o a trams però de ben segur que m'hi vindré a "passejar" per descobrir aquesta contrada. FELICITATS!!

    ResponderEliminar